Варна без локдаун, засега

Морската столица може би ще намали работното време на моловете и ресторантите

Актуални новини
17:05 - 17 Март 2021
4136
Варна без локдаун, засега

На този етап няма да взимаме решение за затварянето на Варна, тъй като вървим малко по-назад от останалата част на страната. Бургас има близо 700 на 100 000 заразени, а Варна е с 400", съобщи на брифинг областният управител Стоян Пасев.

Коментарът дойде, след като вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че е време за национални мерки срещу разпространението на коронавируса у нас.

Кунчев посочи, че вероятно от събота ще бъдат затворени училища, детски градини, молове и фитнеси и в София, а в останалата част от страната това може да се случи от понеделник.

Областният управител допълни, че ще се съобразят с Медицинския щаб и в петък ще бъдат взети адекватни решения за допълнително ограничаване – може би намалено работно време на моловете и заведенията. Идеята е да не се затворят всички бизнеси.

Очаква се днес Областният кризисен щаб да приеме решение и учениците от 5. клас да преминат онлайн, за да има уеднаквяване с практиката в цялата страна. Припомняме, че според сега действащата заповед на РЗИ учениците от 6-ти до 12-ти клас във Варна и областта се обучават онлайн до 26 март.

Очаква се също днес да излезе заповед на Регионалната здравна инспекция за увеличаване с 5% на легловата база за пациенти с коронавирус в лечебните заведения на територията на Варна и областта. Ако се наложи, другата седмица ще бъдат разкрити още 5%.

По последни данни 114 са свободните легла заедно с интензивните, които са с 4 повече от вчера, каза областният управител.

70 от леглата във варненските болници са заети от пациенти от други области, като най-голям е броят на Covid болните от Добрич -22-ма души, 19 са от Шумен.