Варна обърна гръб на изборите

Рекордно ниска активност в морската столица, най-висока е в Макреш, Видинско - близо 50%

Новини
17:32 - 27 Октомври 2019
4772
Варна обърна гръб на изборите

Засега тенденцията е местните избори в цялата страна да протичат нормално, без сътресения, коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев (на снимката).

При обща избирателна активност към 13 часа - 23,54 на сто, най-ниска към този час е тя във Варна - 14,71 на сто, и най-висока в Макреш, община Видин - 49,88 на сто, съобщи Андреев. Той коментира още, че при всички случаи с наближаването на финалния електорален спринт, към 18 часа, избирателната активност ще бъде доста по-висока, приблизително като тази през 2015 г. в този час, около 43,19 на сто, и това е нормално.

Ако вотът е отразен в квадратчето „не подкрепям никого", това също ще повлияе на изборните резултати, при определянето им съгласно методиката за кметове на общини, райони и кметства, каза Александър Андреев. Това е така, тъй като там, за да може да има спечелил кандидат, той трябва да събере повече от половината от гласове и в тази връзка влизат и "не подкрепям никого", обясни той. По отношение на отчитането на резултатите в изборите за общински съветници, там те се махат при определянето на общинската избирателна квота, съответно на мандатите, които всяка една политическа сила може да получи в общинския съвет. Т. е. за разлика от общинските съветници, при кметовете тези действителни гласове „не подкрепям никого" се взимат предвид, обясни говорителят на ЦИК.