Върнаха половината от мобилизираните в Хабаровския край

Русия
11:58 - 03 Октомври 2022
2523
Върнаха половината от мобилизираните в Хабаровския край

Военният комисар от Хабаровския край Юрий Лайко е отстранен от длъжност. Това заяви губернаторът на региона Михаил Дегтярев, съобщи Медуза.ио.

"За десет дни повиквателни получиха и се явиха няколко хиляди души и около половината върнахме у дома, тъй като не съответстват на критерии за постъпване на военна служба... Това по никакъв начин няма да се отрази на изпълнението на задачите, които постави пред нас президентът", каза Дегтярев.

По-рано Дегтярев заяви, че самият той "с удоволствие" би отишъл да воюва в Украйна, но не може, тъй като е губернатор. 

Мобилизацията в Русия започна на 21 септември. Министерството на отбраната заяви, че ще призове от запаса около 300 хил. души. Източник на "Медуза.ио", близък до едно от федералните министерства, твърди, че в рамките на мобилизацията в Русия в армията ще бъдат призовани 1,2 млн. души. От Кремъл отрекоха информацията. 

От министерството на отбраната на РФ твърдят, че под "частична мобилизация" ще попаднат само тези, които по-рано са служили, имат военна специалност и боен опит. В руските региони обаче редовно се появяват сведения за изпратени призовки на хора, които не съответстват на обявените критерии.