Русия: На бой отиват само старците

Путин обяви възрастните наборници за „грешки“

Украйна
21:30 - 30 Септември 2022
9368
Русия: На бой отиват само старците

Лицето на руската война в Украйна има бръчки.

Снимки, документиращи първата седмица от заповедта за мобилизация на Русия, призоваваща за мобилизиране на още 300 000 войници, показват по-възрастни мъже, които са принудени да се бият.

Когато руският президент Владимир Путин обяви, че призовава стотици хиляди войници в така наречената частична мобилизация, той увери руснаците, че наборът ще дава приоритет на младите и здрави резервисти.

В цялата страна обаче има съобщения за студенти, пенсионирани ветерани и руснаци с медицински проблеми, които са натикани в униформи.

В обръщение към Съвета за сигурност на Русия в четвъртък Путин нарече такива наборници „грешки“ и по „Повтарям: на военна служба подлежат гражданите, които са в запаса, и най-вече онези, които са служили във въоръжените сили на Русия и имат търсени военни специалности и съответен опит“, каза той.

Путин каза, че други, включително „бащи с много деца или хора, страдащи от хронични заболявания, или които вече са преминали наборната възраст“, имат право на отсрочка, според държавната информационна агенция РИА.

Превод от в. „Ню Йорк поуст”