Върнаха в ареста убиеца на Илиян заради заря

Има опасност Денис-Мустафа Камел ал Газзи да избяга в страна от Шенген

Общество
22:08 - 23 Май 2024
7579
Върнаха в ареста убиеца на Илиян заради заря

Убиецът на Илиан Илиев заради заря Денис-Мустафа Камел ал Газзи е върнат обратно в ареста, за да не избяга в страна от Шенген. Той и бе под домашен арест, но наскоро бе осъден на първа инстанция на 18 г. затвор за убийството на Илиян Илиев от януари 2022 г., станало заради заря.

Ал Газзи бе с електронна гривна. Наблюдаващата прокурорка Виолета Желева поиска мъжът, който е в изпитателния срок на условна присъда за дрога, да бъде върнат в ареста. Причината - гривната се сваля, когато трябва да ходи на дела. След това Ал Газзи сам се придвижва до съда и обратно. Мъжът има забрана да напуска страната. Граничните проверки обаче отпаднаха за страните от Шенген. Така Ал Газзи можеше спокойно да хване самолета за страна от пространството. С този мотив Софийският апелативен съд го върна в ареста. Тъй като той е подсъдим - делото се гледа в съда, мярката се изтърпява не в следствения арест, а в Централния затвор в София.

Магистратите са коментирали в решението си, че рискът Ал Газзи да избяга е голям, тъй като вече има присъда от 18 години затвор за убийството, постановена на първа инстанция. Към нея се добавят и 18 месеца от условното наказание за разпространение на дрога, тъй като престъплението е извършено в изпитателния срок на това осъждане.

Ал Газзи бе признат за виновен, че е убил Илиян Илиев с наръгване с нож във врата. Софийският градски съд постанови, че това е станало по хулигански подбуди - ядосал се на зарята. По делото има документи, че Илиян е умирал 20 минути и е усещал всичко, мотивира се в протеста си прокурорката Желева. Именно по нейно възражение Ал Газзи бе върнат в ареста.

Чакат се мотивите на СГС за осъждането на Илиев, за да може делото да започне на втора инстанция. Ал Газзи твърди, че е невинен, а наръгването станало след инцидент - от компанията на Илиян бутнали ръката му, в която държал ножа. Той бе под домашен арест година и половина.