Въшки, краста и зарази мъчат децата в Газа

Свят
12:02 - 30 Юли 2024
703
Въшки, краста и зарази мъчат децата в Газа

Постоянен поток от нещастни деца и разтревожени родители се вливат в дерматологичния кабинет в болница Насър в централната част на Газа.

Малко дете със синя панделка в косата ридае, докато майка й показва как червените и бели петна, покриващи лицето й, са се разпространили по врата и гърдите й.  Друга жена повдига дрехите на малкото си момче, за да разкрие обривите по гърба, бедрата и корема му. По китките му има отворени рани от чесане, предава Ройтерс.

Кожните заболявания се разпространяват безконтролно в Газа, предупредиха здравни служители.  Причината, казват те, са ужасяващите условия в пренаселените палаткови лагери, в които се живеят стотици хиляди палестинци, прогонени от домовете си.

В комбинация с летните горещини и колапса на канализация, из лагерите има басейни с открити канализационни води на фона на 10-те месеца бомбардировки и офанзиви на Израел.

Лекарите се борят с повече от 103 000 случая на въшки и краста и 65 000 случая на кожни обриви, според Световната здравна организация.  В населението на Газа от около 2,3 милиона души са регистрирани повече от 1 милион случая на остри респираторни инфекции от началото на войната, заедно с повече от половин милион случаи на остра диария и повече от 100 000 случая на жълтеница, според Програмата за развитие на ООН.

Чистотата е невъзможна в паянтовите палатки, направени от окачени одеяла или найлонови чаршафи и буквално натъпкани една до друга.

„Няма шампоан, няма сапун“, каза Мунира ал-Нахал, живееща в палатка в дюните край южния град Хан Юнис.  „Водата е мръсна. Всичко е пясък, насекоми и боклук", споделя жената.

Палатката на семейството й е претъпкана с внуците й, много от които имат обриви. „Едно дете започва да се чеше и заразата бързо се разпространява сред останалите“, каза ал-Нахал.

Палестинците в лагера споделят пред агенцията, че е почти невъзможно да се получи чиста вода. Някои мият децата си в солена вода от близкото Средиземно море.

Хората са принудени да носят едни и същи дрехи ден след ден, докато успеят да ги изперат, след което веднага ги обличат отново. Мухите са навсякъде, а децата играят в пясък, затрупан с боклуци.