Васил Терзиев се срещна със защитници на безстопанствени кучета след протест днес

"Проблемите в "Екоравновесие" могат да се решат само, ако всички работим заедно, заяви кметът

Общество
18:55 - 12 Септември 2024
870
Васил Терзиев се срещна със защитници на безстопанствени кучета след протест днес

Кметът на София Васил Терзиев се срещна със защитници на правата на безстопанствените кучета след протеста днес пред Столична община. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

В срещата участваха доброволци, които от години, полагат усилия да бъдат подобрени условията на отглеждане на кучетата и на работа на хората. Те изразиха своето недоволство, че са имали очаквания добрите промени в приютите да се случват с по-бърз темп.

"Проблемите в "Екоравновесие" могат да се решат само, ако всички работим заедно. Имаме нужда от доброволци да ни помагат, за да се справим с наследените проблеми. Наясно сме, че ситуацията е тежка, но трябва да направим заедно следващите стъпки, за да сме сигурни, че са в правилната посока", коментира кметът Васил Терзиев.

Посоките на промяна, които бяха обсъдени по време на срещата и на които ще се търси общо решения, са:

Регламентиране на достъпа до клиниката и приютите при спазване на закона и безопасността на хората и животните, като се изработи правилник, приети от всички.

Повишаване на квалификацията на работещите в предприятието и наемане на допълнителен персонал при подобряване на условията на труд и заплащане.

Завишен контрол за качеството на работата на служителите и следене за хуманно отношение към животните.

Промяна на структурата на общинското предприятие и увеличаване на броя на служителите, защото в момента тя не е адекватна за работата, която се извършва и необходимостта от повече персонал.
Засилване на кастрационната програма на безстопанствени и дворни кучета при спазване на хуманно отношение към тях.

Организиране на месечни срещи между общината, Екоравновесие и доброволците за даване на обратна връзка за дейността на общинските приюти.

Силен контрол върху размножаването на кучетата, чипирането и таксите за притежание, за да се преустанови притокът на животни към улицата, което е основната причина за постоянното увеличаване на популацията.

Ефективни осиновителски кампании в България и чужбина, за да се увеличи интересът към осиновяване на кучета специално от общинските приюти, за да се намалява броят на настанените животни.