Василев: Падането на дерогацията няма да се отрази на цените у нас

Националният партиен съвет на “Продължаваме промяната” се събра в Благоевград за среща с новоизбраните кметове и общински съветници

Новини
15:30 - 19 Ноември 2023
3434
Василев: Падането на дерогацията няма да се отрази на цените у нас

Пълното падане на дерогацията за руския петрол от 1 март 2024 г. не би следвало да се отрази на българския пазар. Това каза пред журналисти в Благоевград министърът на финансите Асен Василев.

Повод за коментара му е договореността между ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС за отмяна на дерогацията за руския петрол в две стъпки. Първата е от 1 януари спиране на квотите за износ, втората – от 1 март окончателна отмяна на дерогацията, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на съвместно изявление в парламента в петък. 

Според Василев няма основание на този етап да се повишават цените на горивата у нас.

Още преди месец и половина – два парламентът прие закон, с който трябва да поетапно да се намали употребата на руски петрол. Това, че се забранява износът от 1 януари, касае руския петрол. Ако има неруски петрол, той спокойно може да се изнася, каза министърът. Според Василев това просто ще ускори преминаването към неруски петрол.

Василев коментира и позицията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, изпратена до медиите вчера, че отмяната на новите квоти за износ на нефтопродукти от 1 януари 2024 година, е равносилно на отмяна на дерогацията още от декември 2023 година. 

Според него това са опити за всяване на страх.