Василев препоръча на Карадайъ да чете Конституцията

МС управлява държавната собственост като добър стопанин и не трябва да допуска запори или щети, обясни финансовият министър

Топ
14:28 - 04 Февруари 2022
2019
Василев препоръча на Карадайъ да чете Конституцията

Скандал в парламента се развихри по повод закона “Магнитски” и прилагането му у нас. Вчера ВАС постанови, че части от българския скисък по "Магнитски", са нищожни, с което и някои действия по формиране на санкционен списък на българските власти бяха отменени.Затова и от ДПС обвиниха вицепремиера Асен Василев, че е нарушил конституцията и законите със списъците на финансовото министерство по закона.

Ако господин Карадайъ прочете малко по-нататък в Конституцията, ще види, че Министерски съвет (МС) има не само право, но и задължение да управлява държавната собственост като добър стопанин и не трябва да допусне запори или щети да бъдат нанесени на собствеността, която МС предлага, отвърна финансовият министър в кулоарите на парламента. 

Василев обясни, че е много ключово за България да има механизъм, с който индустрията и банките да бъдат защитени при налагане на санкции на лица, които имат някакъв досег с тях. Знаете, че решение на Министерски съвет 4.4.1 е ограничено само до държавните предприятия и Министерски съвет не може да регулира законодателно останалата част от финансовите потоци. Тогава комисията "Магнитски" започна работа с Министерство на правосъдието за подготовката на проектозакон, който не само да уреди "Магнитски", а ако има санкционирани лица, които извършват дейност на територията на България, да има институционален отговор, за да се запази икономиката, подчерта Василев.

Министерство на правосъдието е водещо в процеса, Министерство на финансите подпомага с експертна помощ за това кои са основните ефекти, които едни евентуални санкции биха нанесли на банковата система и върху икономиката, каза финансовият министър.