Васко Кръпката за Кирил Маричков: Ще го помним като един щур щурец

Рок легендата си отиде от този свят броени дни преди да навърши 80 години

Актуални новини
15:40 - 12 Октомври 2024
10223
Васко Кръпката за Кирил Маричков: Ще го помним като един щур щурец

Пред дома на Маричков в центъра на София, фенове вече поставят цветя в знак на почит, а социалните мрежи се изпълниха с песни и снимки на обичания вокалист и басист на "Щурците". Стотици музиканти, почитатели, близки и приятели публикуваха своите спомени за неговата музика.

"Ще го помним като един щур щурец" каза Васко Кръпката:

"Кирил Маричков беше гуру, беше създател на една епоха не просто на песни, не просто на група, а на една епоха. И това е същата епоха, която в свободния свят се казваше "Бийтълс", "Ролинг Стоунс", а за нас, за България това бяха "Щурците", особено през 70-те и 80-те години на миналия век".

Утре, в рамките фестивала "Sofia Guitar Fest", се организира масово изпълнение на легендарната песен на "Щурците" - "Клетва". Инициативата първоначално е била планирана като поздрав на китаристи към Маричков за неговия юбилей, а сега организаторите канят всички да се присъединят като почит към великия музикант.

За емблематичната песен, в интервю за националното радио Кирил Маричков споделя:

"Когато правих музиката на филма "Вчера" с китара и като я изпях на Иван Андонов, той ми каза: "Тази песен ще ни надживее и двамата".

Кирил Маричков почина след падане от сцената малко преди концерт снощи на група "Фондацията" във врачанското село Селановци. Инцидентът е станал по време на пробите на звука преди концерта.

Предстои да бъде изяснена причината за смъртта на Кирил Маричков.