Вътрешният министър: Полицаи пропускат мигранти по границата!

Видях как граничното съоръжение се преодолява със стълба за минути, заяви Иван Демерджиев

Крими
10:35 - 26 Август 2022
3872
Вътрешният министър: Полицаи пропускат мигранти по границата!

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че няма данни да е осигуряван полицейски чадър над автобуса с мигранти, който вчера катастрофи в патрулка в Бургас и уби двама полицаи.

"За автобуса с мигранти, който катастрофира в Бургас, няма данни да му е осигуряван чадър, но предполагам, че е подбирано трасето, по което да се движи, тъй като няма как да наситим всяка улица и всеки път с полицейски сили", коментира той пред bTV.

По думите му обаче, има данни, че полицейски служители участват в пропускането на мигранти по границата.

"Работим с тези данни не от вчера. От две седмици съм разпоредил на службите в МВР активно да работят по сигнали и оперативна информация в тази посока", съобщи министър Демерджиев.

"Мигрантите от автобуса са се возили там, където стоят пътниците, не са били в багажното отделение. Този превоз се осъществява през нощта, още първият контролен пункт подава стоп палка и отбива автобуса, само че автобусът продължава. Качват се полицаите от Гранична полиция, потеглят с техен автомобил след автобуса, подават сигнал на следващите си колеги по трасето", това разказа за инцидента вътрешният министър.

По думите му, за да предпазят пътуващите, полицаите са рискували живота си.

"Трябва да се отчете, че в този автобус пътуват 47 лица, сред които има жени и деца. Полицаите са знаели, че автобусът е пълен с хора и това до голяма степен е ограничило възможностите да се действа. Много често традиционните методи като шипове и други подобни могат да доведат до тежка катастрофа и да загинат много от хората в автобуса", допълни той.

Според министъра на вътрешните работи философията ни за охрана на границата е сбъркана изначално, защото залага най-вече на жива сила и самото гранично съоръжение не е достатъчно надеждно.

"Това не е модерно съоръжение, видях как се преодолява със стълба буквално за минути", заяви Иван Демерджиев. 

Мигрантският натиск се увеличава в пъти, съобщи още министърът. Според данните, които той изнесе, над 6 пъти се е увеличил натискът в сравнение с миналата година: "По около 1000 човека на ден спираме на граничната линия".

МВР шефът припомни, че още в първите дни на встъпването си в длъжност е направил проверка на границата, получил е доклад, че ситуацията е трудна, но се държи под контрол.