Въвеждат комендантски час в няколко американски града

Актуални новини
09:55 - 31 Май 2020
1786
Въвеждат комендантски час в няколко американски града

Кметът на американския град Денвър Майкъл Ханкок въведе комендантски час заради протестите, предизвикани от смъртта на афроамериканец в Минеаполис при груб арест, предава РИА „Новости“.

Ханкок съобщи в Туитър, че мярката ще действа от 20 часа вечерта до 5 сутринта местно време и влиза в сила в понеделник.

Подобни стъпки обявиха и градоначалниците на Синсинати и Милуоки. В Синсинати комендантският час ще е сила през уикенда, а в другия град ще започне да действа още в събота.

Във Филаделфия недоволни атакуваха статуята на бивш кмет като я вързаха с въжета и запалиха огън в основата й. Според местна телевизия в града са подпалени множество автомобили, а във Вашингтон три коли на Сикрет Сървис, паркирани в Близост до Белия дом, бяха надраскани със спрей и изпочупени.

Атаки и палежи на автомобили имаше и в Лос Анджелис и Сиатъл. По-късно кметовете на други американски градове също обявиха въвеждането на комендантски час - сред тях са Атланта, Филаделфия, Лос Анджелис, Питсбърг и Кливланд. 

От полицията в Ню Йорк съобщиха, че до този момент през деня са арестувани над 20 души, като се очаква броят им да се увеличи. Арести имаше и в Сиатъл, където се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи. 

В същото време амeриканският президент Доналд Тръмп определи насилието в град Минеаполис, което избухна заради случая, като работа на мародери, нарушители на обществения ред и анархисти.

„Точно сега Америка се нуждае от съзидание, не от разрушение, от сътрудничество, а не от противопоставяне, сигурност, а не анархия и анархия няма да има. Ние не можем и няма да позволим на малка група престъпници и вандали да нападат нашите градове и да опустошават общностите и трябва да защитим правата на всеки гражданин да живее без насилие, предразсъдъци или страх", обяви Тръмп.