Въздушна тревога в цяла Украйна

Местните власти призоваха гражданите да потърсят убежище

Украйна
14:08 - 21 Декември 2022
2805
Въздушна тревога в цяла Украйна

Въздушна тревога е обявена в цяла Украйна, включително в столицата Киев.

Местните власти призоваха гражданите да потърсят убежище заради възможни руски въздушни удари.

Ръководителят на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким съобщи, че двама души са били ранени в региона.

По непотвърдена информация руски изтребители са излетели от летищата в Мачулищи и Барановичи, и двете разположени в Беларус.

Експлозии са били чути в градовете Очаков и Кривой Рог в Николаевска и Днепропетровска област, съобщава ТАСС.

Няма данни предупредителни сигнали за атака да са задействани в района на Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 г.

Поредната въздушна тревога в страната идва в момент, когато украинският президент Володимир Зеленски е на път за официална визита в САЩ - първото му посещение в чужбина от началото на войната през февруари.

Сигнали за въздушна тревога звучат в Украйна почти ежедневно.

От началото на октомври Русия нанася въздушни удари и по електрическата инфраструктура на Украйна, които причиняват прекъсване на електрозахранването и оставят милиони без отопление на фона на рязко понижаващите се температури.

Москва твърди, че атаките не са насочени срещу цивилни, а имат за цел да намалят способността на Украйна да се сражава и да я накарат да преговаря. От своя страна Киев определя подобни атаки като военно престъпление.