Въздушна тревога в Киев и в по-голямата част от Украйна

Губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба съобщи за нанесени щети по инфраструктурата

Украйна
16:12 - 19 Декември 2022
2539
Въздушна тревога в Киев и в по-голямата част от Украйна

Сирените за въздушна тревога в Киев и в по-голямата част от Украйна бяха задействани тази сутрин, часове след като Русия извърши голяма атака с дронове срещу украинската столица и околностите ѝ, предаде Ройтерс.

Според непотвърдени съобщения в украинска социална медия въздушната тревога е била обявена, след като два стратегически бомбардировача с голям обсег са излетели от Западна Русия и са се насочили към Източна Украйна. 

Украинският ядрен оператор "Енергоатом" заяви, че малко след полунощ руски дронове-камикадзе са прелетели над част от украинска ядрена централа в южната част на страната. "Това е абсолютно недопустимо нарушение на ядрената и радиационната безопасност", написа "Енергоатом" в "Телеграм".

Украинските въоръжени сили казаха, че при нападението срещу Киев, което беше третото за последните шест дни, системите им за ПВО са свалили 30 дрона.

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че по предварителна информация няма загинали или ранени при атаките срещу районите "Соломиански" и "Шевченковски". "Соломиански" се намира западната част на украинската столица и представлява натоварен транспортен център, в който е разположена жп гара, както и едно от двете граждански летища в града.  Кличко допълни, че при нападението отново са били повредени критични инфраструктурни съоръжения и че вече се извършват активни ремонтни дейности. 

Губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба съобщи за нанесени щети по инфраструктура и жилища, както и за двама ранени. Той допълни, че атаката е причинила доста сериозни поражения и три района на Киевска област са останали без ток.

Украинският национален енергиен оператор "Укренерго" заяви, че е имало атаки с дронове срещу електроцентрали из цялата страна. "В момента най-тежко е положението в централната част на Украйна, в източните области и в тези край Днепър", отбелязва "Укренерго".