Възобновяват жп транспорта в Гърция в края на март

ЕС
14:41 - 10 Март 2023
1259
Възобновяват жп транспорта в Гърция в края на март

Очаква се железопътният транспорт в Гърция да бъде възобновен в края на март със засилени мерки за безопасност, стана ясно от изказване на изпълняващия длъжността министър на транспорта Йоргос Герапетритис на заседание на гръцкото правителство, посветено на последствията от влаковата катастрофа на 28 февруари, която отне живота на 57 души, съобщи АНА-МПА.

Сред мерките е изискване за присъствие на двама ръководители на движението на всяка гара, дори това да доведе до намаляване на превозите.

Герапетритис, който е държавен министър, но изпълнява и функциите на министър на транспорта след оставката на Костас Караманлис непосредствено след катастрофата, представи вчера известните обстоятелства около трагедията, както и непосредствените и по-дългосрочните мерки за безопасност. Сред тях е кадрово осигуряване на Националната служба за разследване на въздушни и железопътни инциденти, както и използване на техническата помощ, която вече се осигурява от международни експерти.

Вече са в ход действия, които имат за цел укрепване на персонала на компанията за железопътна инфраструктура ОСЕ, както и ускоряване на проектите за електронна модернизация на железопътната мрежа, които трябва да завършат до септември тази година, информира БТА.