Възрастова тесла за ректори и декани

65-годишните преподаватели няма да могат да се кандидатират за шефове във ВУЗ-овете

Топ
15:18 - 31 Януари 2020
3588
Възрастова тесла за ректори и декани

Преподавателите в университети, които са навършили 65 години, няма да могат да се кандидатират за декани и ректори във Висшите учебни заведения.

Това предвиждат промените в Закона за Висшето образование, който депутатите обсъждат в Комисията по образование към Народното събрание вече четири напрегнати заседания поред.

Професорите ще могат да продължат работата си като преподаватели, стига да желаят. За разлика от досега обаче, те ще имат право само на един постоянен трудов договор, а ако изнасят лекции и в други университети, срещу ангажимента там ще бъдат на срочен трудов договор.

„Целта на промените е отпушване на системата за млади кадри, трябва да се позволи израстване на тези, които са надолу в системата”, поясни пред Lupa.bg Веска Ненчева от Комисията по образование в парламента.

Според новостите в закона, освен за ректорите и деканите, за ръководителите на катедри също се въвежда мандатност – до 2 мандата. Тази точка обаче се е оказала една от най-спорните по време на дебатите за законопроекта.

„Проблемът е, че много малко хора се съгласяват да станат ръководители на катедри, защото работата там е свързана с огромна бумащина, а парите са около 200 лв. отгоре”, коментира Веска Ненчева.

Тя и колегите й от БСП в Комисията по образование предлагат заплащането във висшите учебни заведения също да се актуализира -  асистентите да взимат 2 минимални работни заплати, главните асистенти– 3, а професорите – 5 минимални възнаграждения.

Тази идея обаче се превърнала в нещо като параграф 22. Министерството на образованието казало – добре, увеличавайте парите, а Висшите учебни заведения от своя страна контрирали, че нямат достатъчно средства за това.

Другата седмица Комисията по образование продължава с 5-тото си заседание по спорната тема преди промените да се гледат на второ четене в парламента.