"Възраждане" до Главчев: Да се променят правилата за технически преглед на колите

Новини
12:06 - 31 Юли 2024
1839
Възраждане до Главчев: Да се променят правилата за технически преглед на колите

Заради проблемите с годишните технически прегледи и спирането на автомобили от движение автоматично, "Възраждане" са решили да пишат и до служебния премиер Димитър Главчев като предлагат и корекция в наредбата.

  "Подготвихме 2 предложения - до министерството  на екологията и до министерството на транспорта. От екологията искаме да се премахнат определени текстове от наредбата, които да позволят на автомобилите, дори да не покриват газовите норми, да се движат в обозрим срок от 14 до 30 дни и да не ги спират от движение. Към министерството на транспорта има 3 предложения", посочи депутатът Ангел Славчев.

Той припомни, че приетата през 2018 г. наредба не е била толкова стриктно спазвана, а заложените в нея норми "не са подходящи за нашите географски условия". 

"Искаме спешно МС, днес ще го поискаме от министър-председателя Главчев, да направи работна среща с министрите Гвоздейков и Петър Димитров, където да се направи междуведомствена комисия и наредбата да бъде променена. В рамките на 10 дни е абсолютно възможно", смятат от "Възраждане". Според тях всички били съгласни - станало ясно и на комисия, и от изявленията на министрите. От транспортното министерство обаче искали писмо от екологичното, министърът на околната среда го обещал. Синхрон обаче нямало и никой не искал да го задейства. Затова и "Възраждане" поемали тази инициатива.

Славчев призна, че нямат право на законодателна инициатива, но могат да дават съвети. Според него промяната в наредбата не противоречи на закона и ще помогне на хората да опитат да отстранят нередностите в автомобилите си.