"Възраждане" се зае с реставрацията на посечения паметник на граф Игнатиев

След вандалския акт върху постамента бе задържан психоболен

Новини
14:06 - 12 Януари 2024
1313
Възраждане се зае с реставрацията на посечения паметник на граф Игнатиев

Намерихме паметника на граф Игнатиев и започваме действия по реставрирането и поставянето му, общинският съветник Светослав Йорданов заведе лицензиран специалист реставратор, който извърши оглед и оценка на място, съобщават от пресцентъра на партията.

Комисия от експерти, директорът на Дирекция "Култура" към община Варна Антония Йовчева и общинският съветник на "Възраждане" са подписали констативен протокол, според който състоянието на паметника е сравнително добро.

"Образувана е благородна патина. Налични са замърсявания /хетерогенни/. След падането са налични пукнатини и скъсвания на горната част на главата - челото. Налага се почистване и заваряване", се казва в документа.

Реставрацията ще започне още следващата седмица, като стойността на цялата щета ще бъде надлежно калкулирана и предявен иск към престъпника, който поруга това културно-историческо богатство, категорични са от "Възраждане, които поемат разхода, надзора и контрола до връщане на паметника на мястото му.

Припомняме, че паметникът беше посечен на две преди два дни, заловен е предполагаемият извършител - психично болен мъж.

Председателят на ОК "Обществен ред и сигурност" Дилян Григоров ще поиска още днес записите от видеокамерите в района и ще настояваме престъпникът да отговаря за действията си, заявяват от партията.