Възстановяват подаването на вода за Радомир от извор "Врелото"

Новини
13:50 - 15 Ноември 2023
1738
Възстановяват подаването на вода за Радомир от извор "Врелото"

Очаква се да бъде възстановено подаването на вода от извор "Врелото" за Радомир, съобщиха от общинския пресцентър в Радомир.

Въпросът е бил обсъждан на среща на новия кмет на Радомир Кирил Стоев с министъра на околната среда и водите Юлиян Попов.

Изворът е във водосбора на пернишкия язовир "Студена", като до 2019 година се е използвал и като резервна връзка към Радомир. В разгара на водната криза в Перник водоподаването към Радомир бе спряно. Сега се очаква разрешение от екоминистерството "Врелото" отново да захранва при необходимост и Радомир. Всички задължения от страна на ВиК-Перник са изпълнени и няма причина това разрешение да се бави, коментира кметът.

Той добави, че с пускането на вода от "Врелото" и предстоящата подмяна на довеждащия водопровод от село Друган до Радомир, по който към момента има 70% загуби, проблемите с недостига на вода в града ще бъдат решени. На срещата с министъра е дискутиран и проблемът с отпадъците.

Кирил Стоев заяви, че се разработва проект, свързан с биоотпадъците, разделното събиране, подмяна на контейнерите и инсталации за компостиране.

Реализацията му ще бъде поетапна, а ефектът - по-чиста околна среда и подобряване на услугата за гражданите, подчерта кметът.