Вдигат заплатите на джипитата с рекордните 38%

Сербезова заложи ръст на клиничните пътеки и още прегледи за профилактика

Здраве
14:23 - 29 Април 2022
2876
Вдигат заплатите на джипитата с рекордните 38%

Български лекарски съюз и Национална здравноосигурителна каса подписаха анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020-2022 г. Документът бе подписан от министъра на здравеопазването Асена Сербезова.

Става въпрос за над 600 милиона лева повече за здраве - и в полза на лекарите, и на пациентите.

С 31% се повишават средствата в извънболничната помощ. Парите се влагат за увеличаване на броя на изследванията за пациентите и повече профилактични прегледи. Въвежда се нова клинична пътека за физикална терапия и грижи след лечение на коронавирусната инфекция.

С 38% се вдигат доходите на общопрактикуващите лекари с цел привличане на млади лекари. В извънболничната помощ джипитата ще получават до 26 лева на пациент за профилактичен преглед, ако повече от 60% от записаните при тях пациенти преминат през такъв.

Повишава се размерът на заплащането на прегледите при специалисти.

"Промяната в здравната система е в ход", каза министър Сербезова, цитирана от "Нюз.бг". На подписването присъства и председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев.

В НРД има обвързващи клаузи, които да задължат болниците в срок до 1 август да повишат заплащането на медицинския и немедицинския персонал. С анекса цените на клиничните пътеки ще бъдат повишени средно с 25%.

С новия договор се въвежда и възможност за получаване на здравни грижи по домовете. Здравната каса ще финансира две посещения на медицински специалисти до 14 дни след изписване на новородено от болнично заведение.