Вечна дружба: Ципрас и Заев си правят селфи в Скопие (ОБЗОР)

Балкани
18:06 - 02 Април 2019
2310
Вечна дружба: Ципрас и Заев си правят селфи в Скопие (ОБЗОР)

Гърция за първи път ще открие свое посолство в Северна Македония, която на свой ред ще направи същото в Атина. Това заяви днес гръцкият премиер Алексис Ципрас на пресконференция в Скопие след разговори с колегата си от Северна Македония Зоран Заев. В дипломатическата сфера откриваме посолства и с тях заменяме бюрата за връзки между двете страни, които съществуваха досега, добави той.

От своя страна Зоран Заев коментира, че посещението на Алексис Ципрас в Скопие е израз на общата политическа воля и ясен знак за решаването на спорните въпроси между двете страни като принос за едни нови Балкани. Македонският премиер Заев каза още, че от 17 юни миналата година, когато двете страни подписаха Преспанското споразумение, на няколко пъти те пишат нова история.

Гърция е първата страна, ратифицирала протокола за членство на Северна Македония в НАТО, а Ципрас отправи апел към ЕС да започне преговори за членството й в съюза, припомни Заев. Той посочи, че политическата воля, приятелството и доверието, изградени през последните месеци, са довели до днешното заседание на Висшия съвет за сътрудничество между двете страни, на което бе подписан план за действие за засилване на сътрудничеството в духа на Преспанското споразумение.


"Когато гледате в миналото, виждате пропуснати възможности, когато гледате в бъдещето, виждате отворени възможности и общи интереси. Двете съседни държави взеха смели решения, а онова, което изглеждаше невъзможно, днес е реалност", каза Заев. Премиерът съобщи, че Северна Македония и Гърция са се договорили до средата на май да бъде формирана съвместна експертна група за търговска употреба на името, терминологията и търговските марки, и са подписали меморандуми за сътрудничество, които подобряват живота на гражданите и на двете страни.

"Преди месеци се сдобих с добър приятел. Алексис е мой другар и приятел на нашата страна. Препоръчвам всички ние да градим приятелство с нашата съседка Гърция и с останалите наши съседи", подчерта Заев.


Македонският премиер посочи също, че за Северна Македония няма алтернатива на членството в ЕС и НАТО, но тя смята да продължава сътрудничеството с Русия, Китай и Изтока, което носи полза на гражданите и допринася за икономическото развитие и повишаването на икономическите стандарти. "Затова за нас е важно, че Руската федерация признава новото ни конституционно име Република Северна Македония, което е положителен сигнал за продължаване на нашето сътрудничество", каза Заев.

„Трябва да тичаме и да бързаме, защото вече изгубихме три десетилетия, трябва да прескочим всички пропасти, да се опитаме от история на войните и разделението да преминем към сътрудничество и растеж”, заяви Ципрас.