Величко Минеков нареди изложба в родния си Пазарджик за 90-ия си юбилей

Скулпторът е най-големият дарител в града

Култура
07:00 - 21 Май 2019
4226
Величко Минеков нареди изложба в родния си Пазарджик за 90-ия си юбилей

Почетният гражданин на Пазарджик - скулпторът Величко Минеков, открива днес изложба в родния си град по повод 90-ия си юбилей в Художествената галерия „Станислав Доспевски“. Там се намира най-богатата колекция от негови рисунки и пластики и 19 монументални творби, експонирани на открито в централната градска част.

В две от залите на галерията са изложени 45 нови скулптори на Минеков и 59 рисунки и литографии. Рисунките са част от дарение, което той направи на галерията през 2015 г. Величко Минеков, който е роден в пазарджишкото село Мало Конаре, е един от големите дарители на Пазарджик в областта на изкуството.

Галерията притежава негови 100 малки пластики и над 150 рисунки. Затова той е и първият носител на националната награда „Константин Величков“ за цялостен принос за развитието на Пазарджик. Юбилейната изложба се очаква да препълни галерията навръх днешния 21 май, когато Православната църква чества Деня на Св. Св. Константин и Елена и когато Пазарджик празнува своя ден на града.

Една от най-известните статуи на Величко Минеков - "Лъвът"


Величко Минеков навърши 90 през октомври миналата година. Той е добре познат на масовата публика най-вече с монументалните си творби, разположени сред зелените площи в центъра на Пазарджик, някои от които са припознавани като емблеми на града – „Спартак“, „Орфей“, „Нестинарка“, „Жажда“, „Лъв“. Негово дело е паметникът на Левски, издигнат през 1976 г. по повод 100-годишнината от Априлското въстание. Професорът е автор и на емблематичния паметник на Съединението в Пловдив.

Скулпторът е част от авторския колектив, създал Мемориалния комплекс „Априлци“ в Панагюрище. Творби на Минеков могат да се видят в галерии и на открито както у нас, така и в чужбина – САЩ, Германия, Белгия.