Великобритания дава ракети за ПВО и 1 млн. снаряда на Украйна

Украйна
11:10 - 20 Май 2024
1149
Великобритания дава ракети за ПВО и 1 млн. снаряда на Украйна

Британското правителство ще достави на Украйна 100 ракети през май, заяви британският министър на отбраната Грант Шапс в интервю за Сън.

От началото на този месец Обединеното кралство е снабдило Киев с 80 ракети за противовъздушна отбрана, като до юни ще достави още 20, гласи информацията.

Самият пакет ще съдържа още 1 милион боеприпаса, 20 амфибийни високопроходими автомобила, 20 системи за прочистване на мини, дронове за наблюдение, около 30 кашона с резервни части и консумативи, включително противоминно оборудване, и 4000 униформи.

Шапс добави, че през 2024 г. общият размер на помощта, предоставена на Украйна от Обединеното кралство, ще бъде на стойност 3 млрд. паунда (около 3,8 млрд. долара).

Той допълни, че новата руска офанзива, започнала на 10 май и насочена към Харковска област, в която участват 30 000 военнослужещи, трябва да бъде „сигнал за събуждане на Запада“.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство заяви, че "всичко, което ни е скъпо, ще бъде в опасност“, ако западните съюзници позволят Украйна да падне под „тираничното управление“ на руския диктатор Владимир Путин.

„Топлите думи не са достатъчни. Всяка нация, която цени свободата си, трябва да се активизира и да предостави каквото може възможно най-бързо, за да гарантира, че украинските въоръжени сили ще могат да отблъснат незаконната инвазия", заяви Шапс.

Шапс призова Берлин и други съюзници да изпратят ракети с голям обсег на действие в Украйна и да позволят на Киев да поразява обекти в окупирания от Русия полуостров Крим. Украйна има Storm Shadow от Великобритания и произведените във Франция SCALP, а на 25 април беше съобщено, че САЩ тайно са изпратили на Киев над 100 ракети с голям обсег ATACMS. Само че Германия отказва да прати ракети "Таурус".

Канцлерът Олаф Шолц е против изпращането на ракети с далечен обсег на действие в Украйна, тъй като се опасява, че това ще доведе до риск Берлин да се включи във войната.