Великобритания доставя още дронове на Украйна

Украйна
11:09 - 12 Януари 2024
1316
Великобритания доставя още дронове на Украйна

Британският премиер Риши Сунак пътува до Киев в петък, където ще обяви увеличение на военното финансиране, за да помогне на Украйна да закупи нови военни дронове, предава "Ройтерс".

Лондон е един от най-верните поддръжници на Киев след инвазията на Русия и Сунак каза, че Великобритания ще увеличи подкрепата си през следващата финансова година до 2,5 милиарда паунда (2.9 милиарда евро), което е увеличение с 200 милиона паунда спрямо предходните две години.

Великобритания заяви, че ще осигури най-голямата доставка на дронове за Украйна от всяка нация, като повечето от тях се очаква да бъдат произведени във Великобритания.

"Министерството на отбраната ще работи с международни партньори за значително увеличаване на броя на безпилотните самолети, предоставени за отбраната на Украйна", се казва в изявлението на правителството.

Офисът на Сунак каза, че двете страни също ще подпишат историческо споразумение между Обединеното кралство и Украйна за сътрудничество в областта на сигурността, следвайки споразумението на Групата от седем нации за предоставяне на Украйна на двустранни гаранции за сигурност.

Великобритания каза, че споразумението формализира подкрепата, която Обединеното кралство е оказвало и ще продължи да предоставя за сигурността на Украйна, включително споделяне на разузнавателна информация, киберсигурност, медицинско и военно обучение и индустриално сътрудничество в областта на отбраната.

Сунак каза, че Украйна се бори за принципите на свобода и демокрация в продължение на две години.

"Днес съм тук с едно послание: Обединеното кралство също няма да се поколебае", каза Сунак в изявление. "Ние ще застанем до Украйна в най-мрачните й времена и в по-добрите времена, които идват.