Великобритания иска отлагане на Брекзит

Разводът с ЕС може да се проточи още девет месеца

ЕС
08:06 - 04 Април 2019
2522
Великобритания иска отлагане на Брекзит

Великобритания може да поиска дълго отлагане на излизането си от Европейския съюз - вариант, който предвижда страната да напусне, след като споразумението за развода бъде одобрено от британския парламент. Това заяви британският министър на финансите Филип Хамънд, цитиран от „Ройтерс“.

Хамънд каза, че най-важното е Великобритания да получи правото да активира Брекзит веднага след като сделката, договорена от премиера Тереза Мей, бъде одобрена от парламента, а въпросът с колко точно ще бъде отложен разводът е по-маловажен, пише БТА.

Той изрази надежда разговорите между Мей и лидера на лейбъристката опозиция Джереми Корбин да покажат много бързо дали е възможна жизнена междупартийна сделка. Ако те се провалят, тогава правителството ще се опита да формулира идеи от дискусиите и да ги представи пред парламента, уточни Хамънд.

В. „Сън” уточни, че Тереза Мей ще поиска отлагане на Брекзит с девет месеца.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вчера даде да се разбере, че ако британският парламент не одобри сделката за развода до 12 април, няма да е възможна никаква отсрочка.

Снимка: БТА