Великобритания изпраща на Украйна бронетранспортьори и линейки

Спешният пакет включва още 3 млн. паунда за финансиране на възстановяването на инфраструктура

Украйна
11:15 - 25 Ноември 2022
631
Великобритания изпраща на Украйна бронетранспортьори и линейки

Лондон ще изпрати 24 линейки на Украйна. Това съобщи британският външен министър Джеймс Клевърли, който пристигна на посещение в Киев. Той ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски. Посещението на Джеймс Клевърли идва няколко дни след като премиерът Риши Сунак посети украинската столица.

Външният министър заяви, че Великобритания продължава да бъде "рамо до рамо" с Украйна и Русия ще се провали. Освен 24 линейки Великобритания ще изпрати още 11 машини, 6 от които бронетранспортьори.

Спешният пакет включва още 3 млн. паунда за финансиране на възстановяването на инфраструктура, като училища и подслони, които бяха разрушени от началото на войната. Част от средствата ще бъдат заделени като помощ за жертвите на сексуално насилие.

Има много сведения, включително от представители на ООН, за сексуално насилие от страна руските войски. Джеймс Клевърли отбеляза, че с настъпването на зимата Русия се надява да съкруши съпротивата на Украйна чрез брутални атаки срещу цивилни, болници и енергийната инфраструктура.

Нападенията доведоха до периодични прекъсвания на електрозахранването, което породи загриженост за влошаване на хуманитарната ситуация през следващите месеци, като се има предвид, че температурите през зимата могат спокойно да паднат до минус 20 градуса в някои части на Украйна.