Великобритания: Местят 40 затворници при по-строг режим след бягство на затворник

Свят
18:36 - 10 Септември 2023
2126
Великобритания: Местят 40 затворници при по-строг режим след бягство на затворник

Във Великобритания затворникът Даниел Халиф бе обвинен в бягство след залавянето му в събота след 4-дневно общонационално издирване. Той ще яви утре в съда в Уестминстър.

21-годишният бивш войник, който бе в затвора по обвинения в терористична дейност, избяга в сряда сутринта, като се укри под камион, правещ доставки на храни за затвора.

В лондонския затвор Wandsworth Халиф изчакваше съдебно дело по обвинения в шпионаж в полза на Иран и поставяне на фалшива бомба във военна база. Халиф отрича всички обвинения.

Бягството му повдигна много въпроси за сигурността в затвора, който е от "Категория Бе", което ще рече с по-лек режим, включително въпроса дали това е правилното място за случаи като неговия.

След като два дни нямаше никакви сведения за беглеца и бяха затегнати изключително много проверките по летища и пристанища, в събота цивилен полицай успя да залови Халиф в северно предградие на Лондон. 

Министърът на правосъдието Алекс Чок обяви днес, че се води пълно разследване на инцидента, включително по версията, че беглецът е бил подпомогнат от охраната.

Министърът разкри, че около 40 затворници са били преместени в други затвори с по-строг режим по съображения за сигурност.