Великобритания обяви нови санкции срещу Русия

Обединеното кралство ще продължи да доставя и оръжия на Украйна

Русия
13:23 - 23 Юни 2022
2935
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия

Великобритания въведе нов транш от търговски санкции срещу Русия, се казва в съобщение, публикувано на правителствения уебсайт.

Новият пакет антируски санкции включва допълнителни мерки срещу износ на технологии и продукти от нефтопреработката, износ на реактивно гориво, морски стоки и технологии, както и такива, свързани с критичната промишленост и други ключови индустрии. Въвеждат се забрана за износ и използване на паунди стерлинги и банкноти на държави от ЕС в Руската федерация.

Отделно от това се изброяват и нови забрани за предоставяне на техническа помощ и финансови услуги, фондове и брокерски услуги, свързани с вноса на желязо и стомана.

На 21 юни британският външен министър Лиз Тръс обяви, че Обединеното кралство ще налага нови санкции на Руската федерация, докато всички руски войски не бъдат изтеглени от Украйна. Тя също така подчерта, че Обединеното кралство ще продължи да доставя и оръжия на Украйна.

На 16 юни Великобритания включи в списъка със санкционираните лица и руският патриарх Кирил, както и омбудсмана за правата на детето на Руската федерация Мария Лвова-Белова заради "принудителното осиновяване и изпращане на украински деца" в Русия.