Великобритания предложила през 1995 г. Русия за член на НАТО

Предложението е имало за цел да сложи край на столетния антагонизъм между Изтока и Запада

Свят
13:42 - 31 Декември 2019
2009
Великобритания предложила през 1995 г. Русия за член на НАТО

Министерството на отбраната на Великобритания предложило през 1995 г. Русия да се присъедини към НАТО, пише "Гардиън".

Британското издание се позовава на конфиденциални документи на "Даунинг стрийт", които също разкриват навиците на пиене на бившия руски лидер Борис Елцин.

Русия можеше да стане "асоцииран член" на НАТО преди 25 г., ако беше подкрепено предложение на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, отбелязва изданието.

Предложението е имало за цел да сложи край на столетния антагонизъм между Изтока и Запада, разкриват документите, публикувани във вторник от Националните архиви в Кю.

Планът е представен от тогавашния военен министър Малкълм Рифкинд на стратегическа среща. Но предложението е отхвърлено, тъй като Кремъл е бил подозрителен относно източното разширяване на Алианса.

През 1995 г. Елцин е бил президент на Русия и Студената война е приключила. Тогава Елцин се доказал като непредсказуем съюзник. Документите показват, че той е призовал западните лидери на среща на върха в Халифакс, Канада, да отложат разширяването на НАТО за след изборите в Русия, защото "обществените обсъждания могат да предизвикат проблеми". Но лошото здраве и злоупотребата с алкохол поставили под въпрос властта на Елцин.

От документите става ясно, че Елцин е консумирал "вино и бира лакомо...и съжалявал, че липсва коняк. Един от неговите съветници измъкнал чаша шампанско от ръката му, тъй като съветникът е усетил, че това е достатъчно и той бил весело опиянен на пресконференцията си с Клинтън".

Външното министерство на Великобритания изготвило бележка с план при смърт на Елцин. В нея се отбелязва, че "Елцин е с шест години над средната продължителност на живот на руския мъж (58) и е получил два сърдечни удара за три месеца и половина". Ведомството е било подготвило телеграма за премиера на Великобритания в случай на внезапна смърт на Елцин.

Относно предложението Русия да се присъедини към НАТО, Рифкинд пише, че евентуално решение би създало нова категория асоцииран член на НАТО. Този статут обаче не е предвиждал задействане на Член 5, според който атака срещу една държава е нападение срещу всички членки, а също така членство в Международния военен секретариат или право на вето на Русия, което следователно е нямало да доведе до промяна на същността на Алианса. Статутът е щял да предостави възможност на Русия да участва на срещи и хармонизиране на политиките, доктрините и практиките.