Великобритания с най-висок процент получили убежище бежанци от над 30 г.

Рязко се е увеличил броят на албанците, прекосяващи Ламанша

Новини
08:32 - 26 Август 2022
2232
Великобритания с най-висок процент получили убежище бежанци от над 30 г.

Във Великобритания процентът на бежанците, получили убежище в страната за последната година, е най-високият от 32 години насам, показват последните данни на Министерството на вътрешните работи.

Рязко се е увеличил броят на албанците, прекосяващи Ламанша, през последните месеци. 

Въпреки заплахата за изпращане на достигащите по незаконен път до британските брегове в Руанда, където да подават молби за убежище и да чакат разглеждането им, министерството на вътрешните работи (Хоум офис)  в крайна сметка е одобрило 76% от подадените заявления за убежище или хуманитарна защита за последната година, смятано от юни 2021 до юни 2022. 

Интересен момент в новите данни е, че за периода януари-юни тази година Ламанша е бил прекосен с малки лодки от рекорден брой албанци - 2165.

За същия период миналата година има само 23 албанци. От Хоум офис вече обявиха, че във Великобритания може да пристигне албанска полиция да следи за потока от мигранти и да оказва съдействие за справяне с прекосяванията на Ламанша. 

Според данните на министерството  през първата половина на годината, албанци, афганистанци и иранци представляват 51% от общия брой прекосили протока. 

Стана известно също, че повече от един милион визи на работници, студенти, роднини и всякакви други са били издадени за последната година, което е ръст от 83% спрямо предишната година.