Великобритания скастри Европейския съд, че си превишава правата

Притесненията относно имиграцията бяха съществен фактор при гласуването за Брекзит

ЕС
11:12 - 16 Юни 2022
1968
Великобритания скастри Европейския съд, че си превишава правата

Европейският съд по правата на човека превиши правомощията си, блокирайки опита на Великобритания да депортира бежанци в Руанда тази седмица. Това заяви британският вицепремиер и министър на правосъдието Доминик Рааб, цитиран от "Ройтерс".

"Самият съд в Страсбург от много години твърди, че няма обвързваща сила за разпореждане. А след това заявиха: "Всъщност, можем да издаваме такива обвързващи разпореждания. Това не се основава на Конвенцията", коментира Рааб.

Той определи като неприемливи смъртните заплахи в социалните мрежи към адвокати по правата на човека. Министърът обаче заяви, че британският Закон за правата на човека е довел до "индустрия" от адвокати, насърчаващи "разтегливи тълкувания" на закона от името на своите клиенти.

Въпреки че в понеделник британският апелативен съд постанови, че първият полет за депортиране на мигранти за Руанда, организиран от британското Министерство на вътрешните работи, може да се осъществи на 14 юни, в крайна сметка той беше отменен, минути преди самолетът да отлети.

Късна намеса на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) доведе до нови предизвикателства в съдилищата на Обединеното кралство.

Решението за прехвърляне на мигранти от Великобритания в Руанда е част от политика, която според правителството е предназначена да разбие мрежите за трафик на хора и да спре потока от мигранти през Ламанша.

През април кабинетът на Борис Джонсън обяви намеренията си да изпрати част от хората, потърсили убежище във Великобритания, в Руанда. Този план обаче предизвика критики както сред Консервативната партия на Джонсън, така и извън нея, а също и от много благотворителни организации.

В началото на юни британското министерство на вътрешните работи съобщи, че на първата подобна група мигранти са изпратени официални писма, в които се посочва, че те се изпращат в Руанда, за да "възстановят живота си в безопасност".

Притесненията относно имиграцията бяха съществен фактор при гласуването за Брекзит през 2016 г. и Джонсън беше под натиск да изпълни обещанието си да "си възвърне контрола" върху британските граници.

Миналата година над 28 000 мигранти преминаха от континентална Европа във Великобритания, предимно с малки лодки.