Великобритания сключи сделка с Турция за борба с миграцията

Свят
11:59 - 09 Август 2023
1607
Великобритания сключи сделка с Турция за борба с миграцията

Великобритания съобщи, че е сключила сделка с Турция в опит да забави потока от нелегални мигранти, преминаващи през средиземноморската държава на път за Европа, включително съвместни полицейски операции срещу канали за контрабандисти и търговията с части на лодки.

Въпроса за нелегалната миграция на първо място в политическия дневен ред във Великобритания преди очакваните избори през следващата година, правителството заяви, че ще подкрепи нов турски полицейски център, който ще се основава на съществуващото сътрудничество в областта на правоприлагането.

Митническите данни ще се обменят по-бързо съгласно новия меморандум за разбирателство, се казва в изявление на британското правителство във вторник.

"Нашето партньорство с Турция, близък приятел и съюзник, ще позволи на нашите правоприлагащи органи да работят заедно по този международен проблем и да се справят с веригата за доставки на малки лодки", каза вътрешният министър Суела Браверман.

Британският премиер Риши Сунак превърна намаляването на броя на нелегалните мигранти, пристигащи във Великобритания, в ключово обещание за тази година, докато се опитваше да намали голямата преднина на опозиционната Лейбъристка партия в проучванията на общественото мнение.

Тази седмица Великобритания започна да премества някои мигранти в голяма жилищна баржа на южното си крайбрежие.