Великобритания увеличава разходите си за отбрана

Правителството заяви, че харчи 1,3 милиарда британски лири за военна подкрепа за Украйна

Украйна
11:13 - 28 Юни 2022
1409
Великобритания увеличава разходите си за отбрана

Министърът на отбраната Бен Уолъс призова премиера да увеличи разходите за въоръжените сили на Обединеното кралство на фона на инвазията на Русия в Украйна, информира Би Би Си.

Той вече успешно настоя за по-високи разходи през 2020 г., но ще каже в реч по-късно, че заплахата вече се е променила.

В момента Обединеното кралство харчи около 2% от БВП за отбрана, което съответства на целта, която НАТО поставя за своите членове. Съобщава се, че Уолъс е поискал от премиера да увеличи това до 2,5% до 2028 г.

Той ще каже на конференция, организирана от мозъчния тръст на Royal United Services Institute, че в светлината на руската инвазия в Украйна правителствата трябва да бъдат готови да инвестират повече, за да запазят хората в безопасност.

В писмо до министър-председателя Борис Джонсън министърът на отбраната също призова премиера да призове другите лидери на НАТО да повишат разходите на страна до 2,5% от националния доход.

"Министърът на отбраната и министър-председателят винаги са казвали, че правителството ще реагира на всякакви промени в заплахата, поради което през 2020 г. Министерството на отбраната получи рекордно споразумение за отбраната".

Влошаващата се ситуация със сигурността на Обединеното кралство ще бъде подчертана и от новия ръководител на въоръжените сили в първата му голяма реч.

Генерал сър Патрик Сандърс ще каже, че никога не е познавал такава ясна заплаха "като бруталната агресия на президента Путин". Той ще оприличи войната в Украйна с нарастването на Втората световна война, описвайки руската инвазия в Украйна като "момент от 1937 г." за Обединеното кралство.

Британските войски трябва да бъдат готови да се изправят срещу Русия на бойното поле, се казва в неотдавнашно вътрешно съобщение на генерала, адресирано до всички рангове и държавни служители. Инвазията показа необходимостта "да се защити Обединеното кралство и да бъде готово да се бие и да печели войни на сушата", каза той.

Правителството заяви, че харчи 1,3 милиарда британски лири (1,6 милиарда долара) за военна подкрепа за Украйна, включително за изпращане на ракетни системи с голям обсег. На Украйна са дарени и противотанкови оръжия, ракети с малък обсег, бронирана техника, дронове и системи за противовъздушна отбрана.

Речите във вторник идват преди срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид, която също се очаква да разгледа готовността на съюзниците и разходите за отбрана.

Генералният секретар на отбранителния алианс Йенс Столтенберг вече даде да се разбере, че иска целта членовете да харчат 2% от годишния си национален доход за отбрана да бъде базова линия, а не таван.