Велизар Енчев: От "Козяк" ни стрелят с приятелски огън

Политика
19:17 - 18 Януари 2022
5161
Велизар Енчев: От "Козяк" ни стрелят с приятелски огън

Посолството на САЩ ни сервира благата вест, че „Джо Байдън не обмисля санкции срещу България заради Република Северна Македония“. Става дума за изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс. Във въпросното изявление се правят две уточнения, които могат да ни вгорчат живота. Така започва мждународния си анализ известният журналист и разузнавач Велизар Енчев.

Първото уточнение гласи, че „Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз“…

Думата „силно“ силно ме смущава, защото зад перфидния дипломатически език прозира силният американски натиск веднага да вдигнем бариерата пред македонското еврочленство.

Когато в публична дипломатическа кореспонденция се използва тази фраза, изводът е един: получилата това послание страна трябва да знае, че изпращащата го страна й извива ръцете или иска така да изглежда.

Второто уточнение на щатското посолство обаче е зле прикрит ултиматум към София: „Оценяваме силния интерес на Конгреса на САЩ по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна координация с Конгреса по тази тема.“

Да припомня нещо, което не бива за забравяме. Пред македонската секция на „Гласът на Америка“ конгресменът Клаудия Тени каза: „Възможен е вариант на налагане на санкции срещу България заради нейното вето върху започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към Евросъюза“.

Нека преведем това послание на говорителя на Държавния департамент.

С не особено изискан дипломатически език Нед Прайс ни казва, че оценяват положително „силния интерес на Конгреса“ (разбирай на Клаудия Тени) към въпроса и ще продължат да поддържат тясна координация с американския конгресмен, която е официален лобист за македонистката кауза.

Апропо, освен заплахата за санкции срещу България, другата кауза на конгресмен Тени е… защита на македонското малцинство в България.

А фактът, че позицията на Държавния департамент се огласява точно днес – когато Кирил Петков е на официално посещение в Скопие, означава само едно:  Вашингтон предупреждава българския премиер какъв курс да следва по „македонския въпрос“.

Ако това не е „приятелски огън“ от американския ни съюзник, какво друго е?