Венко Сабрутев: ПП-ДБ няма да е параван

България се връща към нормалността, заяви депутатът от ПП-ДБ

Новини
10:53 - 30 Юни 2023
1720
Венко Сабрутев: ПП-ДБ няма да е параван

България се връща към нормалността. Имаме редовно правителство, което ще внесе бюджет с 3% дефицит. Дали бюджетът е социален - пенсиите ще бъдат увеличени и парите са осигурени. Планира се увеличение на заплатите на учителите – 125% от средната заплата, като увеличението ще влезе със задна дата. Това заяви пред БТВ Венко Сабрутев, депутат от ПП-ДБ и член на Комисията по бюджет и финанси.

„Когато БСП имаше мнозинство по времето на Пламен Орешарски пенсията нарасна с 1 лев. Когато управляваше 100-годишната социална партия пенсията нарасна с 1 лев“, посочи той.

Сабрутев добави, че ще има увеличение на заплатите в държавната администрация с 10%, а на общинската администрация – с 15%.

„Министърът на енергетиката Румен Радев не е подкрепил предложението на Асен Василев за 100% събиране на дивидент от държавните предприятия“, добави депутатът от ПП-ДБ.

Имунитетите

„Гласувахме да има временна комисия, тя да има срок. Комисията има краен срок да се произнесе. Няма значение дали ще се събере един, два или три пъти“, коментира Сабрутев.

„Трябва да се осъществи съдебната реформа. Бяха поискани много имунитети. Кирил Петков свали своя доброволно. Ако Бойко Борисов иска, може да си даде имунитета. Защо не го прави – този въпрос към него“, допълни той.

Според него комисията за имунитетите има едномесечен срок от създаването си за произнасяне.

Директор на БНБ

„В декларацията „Денков-Габриел“ казаха, че ще има комисия, която ще номинира съвместно кандидати за регулаторите. Изведнъж се видя, че в Народното събрание има плаващо мнозинство. Оказа се, че три партии – „Възраждане“, ДПС и ГЕРБ-СДС, си правят ново мнозинство и започват да си гласуват. Влизаме в Бюджетна комисия и часове по-рано получаваме информация, че ще гласуваме правила за избор на шеф на Сметната палата, на БНБ и срок от 7 дни за кандидатури“, подчерта Венко Сабрутев.

„Имаме ясна договорка да има механизъм и съгласуване на кандидатури. ГЕРБ наруши това нещо. Няма да позволим да сме параван, зад който ДПС, „Възраждане“ и ГЕРБ да имат дълго управление – регулатори с 5-годишен мандат“, допълни той.

„Преди да има имена, трябва да има правила за избор не само на БНБ, а на всички регулатори. Трябва да има комисия, която да ги съгласува, а не да се прави скрито мнозинство“, коментира народният представител.

Украйна

„Цялата парламентарна група на ПП-ДБ подкрепя членството на Украйна в НАТО. Няма хора в нашата група, които да не искат да спре войната. Цялата парламентарна група подкрепяме декларация. Понякога чисто физически няма време да се разпише от всички депутати от групата“, посочи той.