ВЕРСИЯ за 358 млн.: Шефът на АПИ изхвърча заради тунела под "Шипка"

Общество
20:59 - 20 Юли 2021
8367
ВЕРСИЯ за 358 млн.: Шефът на АПИ изхвърча заради тунела под "Шипка"

Служебната министърка на регионалното развитие Виолета Комитова отстрани във вторник от поста му назначения от самата нея председател на управителния съвет на АПИ Апостол Минчев. Той бе начело на агенцията само 53 дни - от 27 май т.г., и с това става най-кратко пребивавалият на този пост в цялата история на агенцията. На негово място е назначен проектантът геолог Николай Михайлов, който е специалист по свлачищата. Уволнен е и членът на УС Ивайло Денчев.

Официалното обяснение на Комитова е, че без да я уведоми, Минчев е спрял всички ремонтни дейности по пътищата, което по думите ѝ било своеволие и тя го охарактеризира дори като “саботаж срещу служебното правителство”.

Според слухове в пътния бранш обаче драмата с краткото началстване на шуменския проектант Апостол Минчев е свързана с тунела под Шипка. Проектът за обход на Габрово с тунел под Шипка стартира едва м.г. Прогнозната му стойност е 358 млн. лв.

На 14 юли управителният съвет на агенцията, начело с Минчев, е приел със свое решение заключението на комисията, оценявала и класирала офертите. Заключението на комисията е, че на първо място с 99,71 точки класира консорциума ПСВТ, съставен от “Пътни строежи Велико Търново”, “Хидрострой” и “Пътинженерингстрой”. 

Ден преди да се произнесе оценителската комисия, Минчев и другите двама членове на управителния съвет са били натиснати да преосмислят класирането или да намерят начин конкурсът да се отмени.

Минчев е бил предупреден, че ще бъде уволнен, ако това не се случи. Той е споделил, че е готов да подаде оставка. Така се стигна до днешното му напускане, а чии интереси е настъпил, предстои да разберем.