Верстапен най-бърз в първата свободна тренировка в Катар

Пилотът на Ред Бул изпревари с 0.44 секунди по-бърз от Пиер Гасли от Алфа Таура

Спорт
14:41 - 19 Ноември 2021
1883
Верстапен най-бърз в първата свободна тренировка в Катар

Лидерът в генералното класиране на Формула 1 Макс Верстапен беше най-бърз в първата свободна тренировка преди дебютното състезанието в Катар. Пилотът на Ред Бул беше с 0.44 секунди по-бърз от Пиер Гасли от Алфа Таура. Нидерландският пилот беше и с 0.47 по-добър от Валтери Ботас.

Времето на лидера е 1:23.723 минути, като на 4-о място е големият му съперник за титлата Люис Хамилтън, изостанал на 0.786. Така двата пилота на Мерцедес взеха 3-ото и 4-о място в първата свободна тренировка, но Ферстапен изглеждаше доста комфортно пред тях.

С обиколка от 5.4 километра на пистата, трасето в Лосаил (Катар) приема състезание от най-комерсиалния автомобилен шампионат за първи път от 2004-а година насам.

10 минути преди края на тренировката Хамилтън се върна в гаража на Мерцедес, където механиците работеха по колата му, въпреки че не беше ясно дали има проблем с предното крило, каквито бяха предположенията или не. Все пак той се върна за малко в края на обиколката.

В генералното класиране за световния шампионат Верстапен води пред Хамилтън с 14 точки още два кръга до края, както и тази гонка в Катар или реално още три състезания преди да изтече 2021-а година.

В четвъртък Мерцедес настоя за преразглеждане на решението да не се санкционира Верстапен на Гран При на Бразилия миналата неделя за инцидент, при който Хамилтън беше излязъл от трасето, когато се опита да излезе напред в 48-та обиколка.

Верстапен води Хамилтън с 9-6 победи след 19 състезания. Втората свободна тренировка е по-късно днес.