Весела Чернева пред Lupa.bg: Ердоган показва мускули със заплахите към ЕС

Общество
20:00 - 10 Октомври 2019
2851
Весела Чернева пред Lupa.bg: Ердоган показва мускули със заплахите към ЕС

"Нито една европейска институция не е нарекла операцията на Турция в Сирия "инвазия", както твърди президентът Реджеп Ердоган. Той играе вътрешнополитическа игра. На партийна конференция, а не пред ЕС, е заплашил, че ще изпрати 3,6 милиона бежанци в Европа". Това коментира пред Lupa.bg политологът Весела Чернева, директор на Европейския съвет за външна политика.

„Вътрешнополитическа е акцията на Ердоган в Сирия. С нея той цели да увеличи електоралната си подкрепа, както стана по време на операцията "Ефратски щит". В момента Ердоган само показва мускули, без да нанася удар”, смята Чернева.

По думите й в Белгия, Германия и Дания кюрдските органзацаии не са забранени и функционират легално. Това от много години е трън в очите на турските управляващи, затова Ердоган си позволява да отправя заплахи.

Попитана дали турският президент не се опитва да получи от Европа обещаните пари за бежанците с отправените днес закани, Чернева отговори: „Последно ЕС обеща 6 милиарда, като по-малко от половината са изплатени”.