Веско Ешкенази на турне в България с музиката на Бах, Фреди Меркюри и Джако

Именитият цигулар се включи като солист на Плевенската филхармония

Култура
13:53 - 20 Май 2022
1350
Веско Ешкенази на турне в България с музиката на Бах, Фреди Меркюри и Джако

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва от Плевен на национално турне с шедьоври от Бах до Фреди Меркюри и Майкъл Джексън. В тази премиерна програма той отново ще бъде солист на Плевенската филхармония и ще премине през летните театри и големите концертни зали на десетки български градове.

Премиерата на новата програма на Веско Ешкенази предизвика фурор в Плевен. Доверих се на младите и успяхме, призна пред публиката именитият музикант. На диригентския пулт е младият маестро Георги Милтиядов, който е автор и на всички симфонични аранжименти на прочутите произведения в програмата.

Концертът бе открит с изпълнение на "Мелодия" от украинския композитор Мирослав Скорик за оркестър, соло цигулка на Веско Ешкенази и с оперния хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева. Преди да изпълни и тема от филма "Списъкът на Шиндлер" Ешкенази подчерта, че тя е актуална, защото, както се изрази „Трябва да пазим човечеството!”. Специално за програмата екипът бе получил и подарък от фондация "Петко Стайнов" -  "Хоро" от "Тракийски танци", което вдигна на крака публиката.

Младостта, на която е заложил Веско Ешкенази в новия си проект, се изяви много убедително чрез участието на акордеонистката Вероника Тодорова – известна сред почитателите като "световен щампион по акордеон". Тя представи и една своя творба, вдъхновена от реката в родното село Дебнево.

Силни емоционални акценти в концерта поставиха "Токата и фуга" от Бах, пиеси от Пиацола, Руджери, Мориконе, Хачатурян, Вивалди, Моцарт. За публиката бяха изненада и повод за възторзи "браво" новите аранжименти. Градусът на емоциите се повиши и след изпълнение на пиеси от Франк Синатра ("Ню Йорк"), Фреди Меркюри ("Бохемска история") и от Майкъл Джексън ("Трилър") - една реализирана младежка мечта на Веско Ешкенази, както сам призна пред слушателите си. Изпълнителите изпълниха на бис блестящ "Чардаш" от Монти за цигулка, акордеон и оркестър.

Следва гостуване на екипа в Троян на 23 май. Турнето включва още Варна, Бургас, Пловдив, Сливен, Ямбол, Копривщица, Стара Загора, Велико Търново и други градове. Концерти, които не бива да се пропускат, са категорични ценителите на музиката, който преживяха вълнуващия спектакъл.

Веско Ешкенази свири на цигулка "Гуарнери дел Джезу" (Guarneri del Gesu) от 1738 г. Той е лауреат на международни конкурси, концермайстор е на Кралския Концертгебау оркестър от 1999 г., свири под диригентството на изтъкнати диригенти в цял свят.

Вероника Тодорова е започнала обучение по акордеон в Троян, след което продължава в Дийц-Германия. До 2007 г. е студентка в Джаз-академия на Ренцо Руджери-Италия, завършва и инструментална педагогика в академия в Дармщад-Германия. Свири на най-престижните сцени, носител е на много първи награди от конкурси по света. През 2020 г., след 17 години извън България, се завръща в родината и открива свое място и на българската сцена.