Вестникът на иранската власт: Мир няма, само отлагаме отмъщението за Солеймани

Ексклузивно
14:50 - 09 Януари 2020
3450
Вестникът на иранската власт: Мир няма, само отлагаме отмъщението за Солеймани

Един от най-тиражираните и влиятелни вестници в Иран, сочен за номер 1 сателит на властта, "Кайхан" публикува сензационен редакционен коментар в днешния си брой. На фона на изявлението на постоянния представител на ислямската република в ООН Маджид Тахт-Раванчи, че Иран иска мир със САЩ и не смята да нанася повече удари върху обекти с американско участие в Ирак, изданието пише: "Отмъщението не е приключило. Но може Америка да спре да трепери временно, защото ние само отлагаме големия си удар като ответна реакция за убийството на мъченика генерал Касем Солеймани". 

Във вчерашния си брой редакцията, наброяваща над 1500 репортери, базирана в столицата Техеран, излезе с унищожително каре на втората си страница. В него пишеше, че Иран възнамерява да срине САЩ със земята и че ядрените бомби над Хирошима и Нагасаки ще се сторят на човечеството дребно военно действие в сравнение с плановете на Техеран. Целият брой бе посветен на погребението на Солеймани и на няколко страници ясно се отправяха заплахи срещу Вашингтон и лично срещу Тръмп. Днес, след изявлението на Раванчи, вестникът на властта изглежда е смекчил позициите си, но все пак пише: 

"Престъпникът Доналд Тръмп и неговият екип от терористи във Вашингтон трепереха в краката си от наказанието, което ги очакваше за непростимото им престъпление, но за тяхно облекчение Ислямската република за момента нанесе само разтърсващ шамар, запазвайки правото си да извърши пълномащабно отмъщение по-късно.

Подходящите за целта действия няма да се ограничат само до изпращането на дузина ракети, каквото сторихме в ранните часове в сряда, когато базите на САЩ бяха ударени от нас. Както лидерът на Ислямската революция, аятолах Хаменей, каза в речта си вчера пред публика: „Важното е не военните действия, а това коварното американско присъствие в региона да приключи веднъж завинаги".

Иран мобилизира всички свои ресурси, за да принуди САЩ да затворят всички свои бази в региона на Западна Азия, Южна и Централна Азия и Северна Африка. И Техеран е сериозен в своите искания. Иран, ръководена от своите ислямски и хуманитарни принципи, съветва американските военни ясно и недвусмислено да се оттеглят от всички бази в региона в името на собствената си безопасност и благополучието на семействата си, ако не, те ще паднат жертви на ужасни последици от грешките на терористичния Тръмп, особено след решението на Техеран да обяви Пентагона за терористична организация.

Сега е ред на иракчаните да отмъстят за безсмисленото убийство на мъченика Солеймани. Ислямската република напълно подкрепя правата и действията на нашите приятели и братя от Ирак. От тях зависи да нанесат тежък шамар по лицето на подлите американци, ако откажат да изтеглят военните си сили от страната им.

И предупреждаваме Вашингтон - да разчисти пътя и да спре с авантюрите и военните действия в нашия регион. Защото в противен случай американските войници ще се завърнат в родината си разчленени и доставени в чували". 

Превод: Lupa.bg