Везенков призна за трудностите в НБА , а зад Океана пак го свързаха с тима на Джордан

Българинът бе поканен като лектор в Гърция

САЩ
12:14 - 23 Юни 2024
3896
Везенков призна за трудностите в НБА, а зад Океана пак го свързаха с тима на Джордан

Александър Везенков бе поканен като лектор и гост на семинара на треньорите от Евролигата в Атина, където са събрани някои от най-големите имена в баскетбола. Но не само наставници, има и топ играчи от миналото и настоящето, а изказването на Везенков се чакаше с голям интерес.

От него може да се отсее много за взаимоотношенията на треньорите с играчите в баскетбола, като ясният намек за това, че с Майк Браун в Сакраменто нещата не са идеални, просто прозира.

"Треньорите трябва да бъдат откровени със състезателите - каза Саша. - Ако аз не съм доволен от нещо и ида при наставника на отбора, а той намери думите, да ме накара да се чувствам по-добре, това често работи. Психологията е важна.

В наши дни се говори вече не само за това какво можеш да научиш от треньори си, а и какво той може да научи от играчите си. Това е процес. Играчите също трябва да казват истината на треньорите.

Имах един случай в Олимпиакос. Играех по 30 и повече минути в Евролигата, но само по 15 в гръцкото първенство. И попитах кондиционния ни треньор защо е така? Отговорът беше - защото аз и главният треньор мислим така. Комуникацията е важна. Дори понякога отговорът да не ти харесва."

Най-любопитна обаче изглежда онази част, която засяга първия му сезон в НБА.

Везенков бе част от Сакраменто Кингс, но не получаваше достатъчно минути, особено в края на кампанията.

Конкретно: Изигра 42 от 82 мача в редовния сезон, като записа по 12.2 минути средно на двубой, а в тях статистиките му са: 5.4 точки, 2.3 борби, 0.5 асистенции

"Там нещата са много различни. Първият ми сезон беше пълна лудост. Пътуваш от един хотел в друг, след това си в залата, в тренировъчния комплекс. Играеш с различен отбор на следващия ден, затова четеш скаутинг доклада за него. След това пътуваш, в нов хотел си, и отново - следващия доклад. Трудно е да запомниш всичко толкова бързо и в такъв режим.

Първо, трябва да си изключително корав психически и упорит. След това - и физически да си непоклатим.

Дали играеш редовно или не толкова много, но ти трябва баланс. Тренираш повече. В НБА всичко е различно от Европа. Нещата са специфични, така е от години. Европа има накъде да се развива и догонва в това отношение."

В същото време зад Океана продължават слуховете за раздяла на българина със Сакраменто, където има договор за още една година.

През тази седмица започват трансферите в НБА, като открито се говори за интерес от Чикаго Булс, отбор, който винаги ще бъде асоцииран с великия Майкъл Джордан и шестте му титли за 8 сезона през 90-те години.

Преди дни стана ясно, че европейският шампион Панатинайкос е готов с умопомрачителна оферта, за да върне Везенков на нашия континент.

Не е лош избор, ако това са вариантите пред най-добрия ни баскетболист...