Вежди Рашидов иска юбилейно издание на „Под игото”

Повод е 170 години от рождението на Иван Вазов, които се навършват през 2020-а

Топ
14:26 - 16 Януари 2020
3743
Вежди Рашидов иска юбилейно издание на „Под игото”

Ашколсун на председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов! Бившият министър предлага през 2020 г., когато се навършват 170 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов, да се отпечата юбилейно издание на романа „Под игото”, съобщиха от комисията.

Той споделя своята инициатива в писмо до ръководството на Съюза на българските писатели. Ето какво пише г-н Рашидов в писмото си:

„Вярвам, че Съюзът на българските писатели ще подкрепи идеята като израз на дълбоко признание към великото дело на един изключитилен писател. Убеден съм също така, че ще се намерят и спомоществователи за благородната кауза. Романът „Под игото” е не само еталон в българската литература, но и отдавна се е превърнал в световна класика“.

Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов приветства инициативата на Вежди Рашидов. Както е известно, Иван Вазов е бил почетен председател на писателския съюз и в архива и до днес се пазят протоколите от избирането му на този пост.