Везиева забрани да се говори за ВМЗ-Сопот

Министърката се чувала по-често с герберката в ДКК, отколкото с уволнената Караганева

Политика
15:27 - 02 Декември 2021
2788
Везиева забрани да се говори за ВМЗ-Сопот

Икономическата министърка Даниела Везиева "забрани" говоренето за парите, сделките и реформите в сектора за отбранителна индустрия, като посъветва по-рядко темата да се намесва в медийния и обществен фокус, защото България само губела пари от това. 

В интервю за "24 часа" по повод скандалното уволнение на Ваня Караганева от шефското място в ДКК по обвинения, че се е разпореждала еднолично за договорите на ВМЗ-Сопот, Везиева заяви:

"Освен това аз бих отправила едно послание към всички, които говорят за отбранителната индустрия - това е бизнес, който не обича шума. Всяко едно политическо говорене в тази посока струва пари. Колкото повече се упражняваме в риторика по отношение на отбранителната индустрия, толкова повече България губи средства". 

И отново напълно защити Караганева, като подчерта, че с колегата й (сочена за лице на старата власт - б.р.) Рая Каназирева се чувала по-често, отколкото с уволнената. 

По думите на министъра нямало нито едно доказателство за решението на ДКК да освободи Караганева и самото заседание било тайно и аут от правилата за обявяването му. 

"Моят прочит на нещата е, че трима от членовете на Съвета на директорите не желаят да има промени в ДКК, а желаят да запазят модела, който съществуваше преди това. И за това има доказателства - от начина, по който са изхарчени половин милиард лева за ремонт на язовири, през тримесечната битка между министерството и ДКК за информация как е направен правителственият комплекс за още 90 млн. лв., продължаващата битка за информация за други проекти.

Тук не говоря за политически уволнения, каквито се опитват да вменят. Това е експертна работа и начин, по който се държи един орган, който управлява държавно дружество", казва още Везиева. И разкри, че Караганева е искала да махне външните фирми, изпълняващи по договори дейности на ДКК и да реформира компанията така, че те да се вършат от назначените в самата нея служители. Но едновременно с това потвърди ходовете на Кирил Петков и мнението, че ДКК трябва да се закрие.