Вигенин като Копейкин: Пратете на Украйна генератори, не снаряди

Защо засекретиха каква военна помощ готвим за Киев - от срам ли, пита социалистът

Политика
09:36 - 18 Декември 2022
2770
Вигенин като Копейкин: Пратете на Украйна генератори, не снаряди

Зам.-шефът на НС Кристиан Вигенин се включи в общия хор за мир и точно като лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов призова за Украйна да се даряват генератори, а не военна помощ под формата на боеприпаси. Копейкин попадна на прицел на "Господари на ефира", след като стана ясно, че е поздравил основния двигател на акцията за генераторите за студуваща Украйна Манол Пейков. Русофилът отказа военна помощ в НС, но се оказа "за" набирането на средства за уреди за ток. 

"Подкрепата за Украйна трябва да върви по друга линия - хуманитарна", убеден е и Вигенин. 

"Един ден ще стане ясно, че сме били прави, но дотогава ще загиват и страдат хора. Когато предоставиш оръжия на страна в конфликт, ние също ставаме част от този конфликт. Ясно изразихме нашето отношение към военните действия на Русия в Украйна", каза днес той пред Би Ти Ви. 

"Как може документът за помощта за Украйна да е секретен", попита още Вигенин. Депутати гласуват да се изпрати военна помощ, без да е ясно каква. Аз съм против по политически причини и защото ние отслабваме нашите възможности, които са ограничени.

Но въпросът е принципен, не може народни представители да вкарват България в един конфликт, поне да си бяха направили усилието да прочетат. За да може хората да направят преценка, експертите публично трябва да обяснят за какво става дума, но защо всичко е засекретено. В документа е отбелязано, че оттук нататък може да се добавя, променя, без помощта да минава през Народното събрание. Това се скрива от обществото. Защо? Срам ли го е някой, страх ли го е?, добави социалистът. 

Сложи всичко на масата, убеди хората, че това е правилното, ще участват всички, убеден е той. И каза още:

Призовавам да се помисли как по друг начин да помогнем на украинските граждани, примерно с генератори, за да не стоят на студено през зимните месеци.