Вигенин остро към ДБ: Избирателите няма да ви благодарят за нови избори

Зам.-шефът на парламента гласува "против" кабинет на ИТН на пленума

Актуални новини
14:11 - 10 Август 2021
4524
Вигенин остро към ДБ: Избирателите няма да ви благодарят за нови избори

Зам.-шефът на Народното събрание и зам.-лидер на БСП Кристиан Вигенин обяви, че шансовете за съставяне на редовен кабинет при връчването евентуално на третия проучвателен мандат от президента Румен Радев не били съвсем изчерпани, а само силно смалени, като за този развой упрекна директно ДБ. И предупреди градската десница, че като тласкаща страната към нови избори, няма да получи благодарност от избирателите си.

"Да подходим без излишни емоции. ИТН е нова политическа сила, която отказва да се съобразява с утвърдените правила и с политическата логика, така печелят избиратели и това е тяхно право. БСП се опита да действа открито, добронамерено, мъдро и постигна много по пътя на преговорите. Мандатът, даден от Националния съвет, беше изпълнен успешно и трябва да благодарим на преговорните екипи.

Но ИТН не пожела или просто не успя да осигури ясно мнозинство на промяната, което да застане както зад правителството, така и зад договорените приоритети. Двустранните ангажименти остават само къс хартия, защото зад тях стоят само 101 от 240 депутати. Те не са съгласувани и подкрепени от никой друг, защото така и не се състоя обща среща на ИТН с БСП, ДБ и ИБГНИ", написа Вигенин.

Той повтори, че отговорността за състава на кабинета се носи от ИТН и че БСП никога не била искала постове в него, но това не значело, че би подкрепила неподходящи лица. "И за съжаление това не е само Петър Илиев", уточни Вигенин.

Червеният депутат също е гласувал "против" подкрепа за предложения от ИТН кабинет.

"Ние обещахме сигурност в промяната и грижа за всеки. Сблъскахме се с парламент, който отлага промяната, създава несигурност и не го е грижа за никого. И все пак мисля, че шансовете да се стигне до правителство с третия мандат не са изгубени, въпреки че силно намаляха след категоричните заявления на Демократична България днес. Нека тези, които съзнателно или не ни тласкат към нови избори, да не разчитат, че хората ще им благодарят. Ако разумът не надделее в този парламент, народът отново ще има думата и този път може да е различно", предупреди Кристиан Вигенин.