Виктор Стоянов пред Lupa.bg: Историци замесиха СУ в грозен антибългарски скандал

На 3 април в Алма матер ще се направи опит да се подмени историята ни, заяви председателят на фондация „Македония”

Общество
16:30 - 29 Март 2024
6646
Виктор Стоянов пред Lupa.bg: Историци замесиха СУ в грозен антибългарски скандал

На 3 април в Софийския университет ще бъде проведено мероприятие, което е против Конституцията на България – то хвърля историческа вина върху Царство България по отношение на евреите на Балканите. Събитието има за цел да омаловажи спасяването на българските евреи от страна на българския народ и елит. Това обясни пред Lupa.bg председателят на фондация „Македония” Виктор Стоянов.

Организаторите на събитието са небезизвестните проф. Стефан Дечев и проф. Александър Кьосев, които системно през годините са упражнявали език на омразата срещу родната култура.

 „Александър Кьосев дори стигна дотам, че отрича съществуването на българския език – според него той е изкуствен, а македонският – естествен. Години наред тези хора провеждаха кампания, насочена срещу България и защитаваха антибългаризма в Северна Македония.  Призивът на фондация „Македония” е Софийският университет да отмени това събитие. Не бива да се ползва обществения ресурс на най-престижния университет, за да се упражнява езика на омразата.  За това събитие може да се подаде сигнал в прокуратурата”, посочи Стоянов.

Той подчерта, че нито една голяма еврейска организация у нас не е подкрепила и не участва в това събитие.  Това лишава от легитимност провеждането му.  

Като лектори на дискусията са посочени Румен Аврамов (икономист), Александър Везенков (историк), Иванка Гезенко (архивист), Еми Барух (журналист), Стефан Дечев (историк) и Стилиян Йотов (философ). 

Румен Аврамов е икономист и самозван историк. През 2012 г. със съдействието на Българския хелзински комитет (БХК) той издава книга „Спасение“ и падение“ (само спасение в кавички, бел.авт.), в която защитава тезата, че в България е имало държавен антисемитизъм. По повод книгата му, БХК стига и по-далеч като казва, че България е извършила геноцид върху евреите.

Стефан Дечев е преподавател в Нов български университет, който освен с антибългарките си тези, се прочу с това, че обвини Югозападния университет в Благоевград в издаване на фалшиви дипломи. От разразилия се скандал не стана ясно защо Дечев не е сигнализирал за нарушенията още докато е работил там, а веднага след като се е устроил на ново място.

Еми Барух е журналист, която наскоро издаде книга „"За евреите и други демони. Епохи, етюди и есета", където също се застъпва тезата, че България изопачава Холокоста „поради морална несъстоятелност и социална незрялост“.

Стилиян Йотов заедно с Румен Аврамов, Стефан Дечев, Еми Барух и Александър Везенков на 20 февруари т.г. са подписали Призив „Българската държава да признае публично, искрено и безусловно отговорността си, като поднесе извинение за гоненията и за депортирането на евреите през годините на Втората световна война“.