Вирусът затвори краката на проститутките

Общество
19:55 - 09 Февруари 2022
7886
Вирусът затвори краката на проститутките

Пандемията промени коренно делника на проститутките в Германия, много от които вече предлагат нелегално услугите си. По този начин обаче жените от бранша поемат много рискове, показва разследване на Зюдвеструндфунк, цитирано от "Дойче веле".

Когато собственикът на бордей Йон Хеер отново отвори своя клуб „Месалина” в Щутгарт, той иска да покаже, че е използвал оптимално времето на пандемията, за да ремонтира мястото.

От март 2020 година неговият клуб, както и публичните домове са затворени заради пандемията. Сега Хеер се надява, че отново ще отвори врати през март. Перспективата е неясна. Той казва, че не знае дали клиентите ще се върнат обратно, предполага обаче, че ще има проблеми с недостатъчния брой жени, които искат да работят.

Заради пандемията проститутките в Германия работят нелегално

Доведе ли пандемията де факто до отмяна на проституцията? Разследване на Зюдвеструндфунк (SWR) показва, че в Германия коронавирусът по-скоро я е ограничил в нелегалната сфера. Само в Щутгарт ежедневно между 300 и 500 жени предлагат услугите си. Те могат да бъдат наети по телефона, правят посещения по домовете или приемат клиенти в собствените си жилища.

Една от тях е 21-годишната Ярина от Румъния. До 16 март 2020 година тя е работила като проститутка в публичен дом, а днес практикува професията си от вкъщи. Наемателят знае с какво се занимава Ярина, затова е удвоил наема ѝ. Сега тя плаща 3000 евро месечно. 1400 евро струват обявите в порталите за секс услуги. Тези разходи се равняват на половината ѝ доход.

След началото на пандемията за кратко тя се прибира в Румъния, но скоро след това решава да се занимава с нелегална проституция в дома си. Парите са ѝ необходими, за да издържа семейството си.

Без нейната помощ, родителите на Ярина в Румъния не могат да се справят. Тя е напълно беззащитна пред клиентите си. „Понякога хора, които идват в жилището ми, са агресивни. Те ме обиждат, но не мога нищо да направя. Страх ме е, защото съм сама."

Насилието се е превърнало в ежедневие

Няколко седмици след интервюто Ярина е малтретирана и насилена в жилището си, разказва нейният адвокат. Прокуратурата в Улм разследва случая.

Насилието срещу жените, работещи в секс индустрията в Германия, е нараснало по време на пандемията. Стига се и до убийства. Адвокатът Щефан Холох, който представлява и Ярина, описва насилието срещу проститутки като ежедневие: „След като всички бардаци и публични домове бяха затворени заради мерките срещу пандемията, проституцията се ограничи само в рисковите зони, в които жените са беззащитни.

Клиентите се чувстват самоуверени, стават агресивни, принуждават ги към сексуални услуги, които не са били договорени преди това, и така се стига все по-често до критични ситуации.“

Много жени са останали на улицата

Положението на проституиращите жени е трудно не само в Щутгарт. Нелегалната проституция се е наложила в почти всички големи германски градове. Юлия Веге е социален работник в Манхайм. Тя разказва, че в резултат от пандемията много жени са останали бездомни, но въпреки това продължават да работят.

„Срещала съм жени, които ми разказват, че спят в колите си. Една от тях беше бременна. Тя също спи в автомобила си, защото няма къде другаде, а и там може да работи“, разказва Веге. Това са “условия, които дори не можем да си представим“.

Една от засегнатите е 30-годишната Мария от България. Тя прекарва дните си в кафене, където чака да бъде заговорена от клиенти. Услугите си тя предлага в задни стаички, в коли, в домовете на клиентите. Хигиената се оказва основно предизвикателство.

„Затова нося със себе си винаги една бутилка вода и с нея се чистя в разни тоалетни”, споделя жената. Тя разказва за свои колежки, които спят в заведението, и плащат за това на собственика му.

Нелегалната проституция е проблем

Законът за защита на проститутките, приет в Германия през 2002 година, очевидно не предлага достатъчна защита. Социалните работници и консултантските центрове са на мнение, че властите трябва да обърнат по-сериозно внимание на нелегалната проституция по домовете, която допълнително влошава ситуацията.