Високопоставен шеф в Би Би Си подаде оставка

Свят
15:50 - 28 Април 2023
2024
Високопоставен шеф в Би Би Си подаде оставка

Председателят на съвета на директорите на Би Би Си Ричард Шарп подаде оставка, съобщиха агенциите.

Това става, след като в доклад от независимо разследване бе установено, че Шарп, който е бивш дарител на торите, е нарушил правилата преди избирането му на този пост, тъй като в качеството си на гарант е съдействал на тогавашния британски министър-председател Борис Джонсън да изтегли личен заем в размер на 800 000 британски лири и не го е оповестил, което има опасност да се възприеме като потенциален конфликт на интереси.

Самият Шарп съобщи, че е бил помолен да остане на поста до края на юни, за да даде време на правителството да му намери наследник.

Според доклада, който е изготвен от британската служба за контрол на назначенията в обществения сектор, Шарп не е съобщил за потенциалния конфликт на интереси, когато е бил поканен на интервюто за поста.

При посещение днес в Шотландия случая с оставката на Шарп коментира и британският премиер Риши Сунак. Министър-председателят заяви пред репортери, че все още не се е запознал със заключенията в доклада, и не пожела да коментира въпроса за избирането на наследник на Шарп, като каза единствено, че той не трябва да бъде политическо назначение.