Високото кръвно изчезва при умна диета

Изхвърлете от трапезата богатите на натрий продукти и алкохола и решавате проблема

Новини
07:40 - 24 Юли 2019
68005
Високото кръвно изчезва при умна диета

Всеки трети българин страда от високо кръвно налягане. Разбира се, това състояние е по-характерно за хората над 60, но напоследък хипертоничните кризи мъчат и далеч по-млади хора. Медиците са категорични, че промяна в начина на хранене и добра диета са идеалният начин за справяне със здравословния проблем.

Преди да се отправи към кабинета на личния си лекар и да започне медикаментозна терапия, човек трябва да си изясни причините поради които вдига кръвното. Апаратчето може да отчете високи цифри и заради липсата на консумация на достатъчно плодове и зеленчуци. Така се увеличава приема на натрий и се понижава този на калий, което създава идеални условия за вдигане на кръвното налягане. Тъкмо затова, ако стойностите хвърчат нагоре, първо променете храненето си, съветват лекарите. Основната диета е с ниско съдържание на натрий и мазнини и избягването на определени храни.

Киселите краставички, например, са със супер ниско съдържание на калории и мазнини, и също така са с високо съдържание на витамин К, който помага на съсирването на кръвта след нараняване. Но са заредени с натрий. Една средна кисела краставичка осигурява повече от 570 милиграма натрий, което е повече от 1/3 от дневната препоръчителна нужда. Така че, ако сте с високо кръвно налягане, ограничете приема на този вид туршия.

Киселото зеле носи няколко ползи за здравето – освен, че засилва имунитета, то е богато и на витамин С и К, желязо и фибри. Но и с него трябва да се внимава, тъй като в половин чаша сок от кисело зеле има повече от 460 мг натрий, 19% от препоръчителния дневен прием. Беконът е не само вкусен, но и богат на витамини от група В - B1, B2, B3, B6, B12, както и на цинк, желязо и магнезий, които са от съществено значение за здравето на тялото. Но повечето хора се страхуват да го ядат, защото е със супер високо съдържание на натрий - три парчета съдържат около 270 милиграма натрий и 4,5 грама мазнини.

Млякото осигурява доста мазнини - една чаша пълномаслено мляко съдържа 8 грама мазнини. Ако страдате от високо кръвно налягане, опитайте да използвате 2% мляко или още по-добре – обезмаслено. Полуготовите спагети са популярни не само в Италия, но и у нас, тъй като са евтини и бързи за приготвяне. Все пак, това не е здравословен избор, тъй като в тях липсват хранителни вещества и са с много нездравословни съставки, твърдят специалистите. Една опаковка осигурява 14 грама мазнини, включително и 6 грама наситени мазнини и 1731 грама натрий, което е повече от 70% от препоръчителните дневни нужди.

Храни с ниско съдържание на натрий са бананите, подправки без съдържание на сол, картофи, прясна риба, боб, спанак и ленено семе.

Трябва да сте наясно, че алкохолът е един от главните виновници на трайно повишаване на кръвното. Спиртните напитки вдигат стойностите до нездравословни нива и могат да увредят стените на кръвоносните съдове. Ето защо специалистите винаги препоръчват на хора с високо кръвно налягане да избягват алкохола изцяло или да пият, но само колкото да вдигнат наздравица.

За умерено количество се смята едно питие на ден за мъже на възраст над 65 години и две питиета за мъжете под тази възраст. Една чашка алкохол могат да си позволят и по-възрастните дами. Лекарите обаче уточняват, че под една напитка се има предвид 380 милилитра бира, 155 милилитра вино или 50 милилитра твърд алкохол.