Висш магистрат осъди прокуратурата за 160 000 лв. заради орязано обезщетение

ВКП решило да изплати на Боян Тошев само две заплати и половина при пенсионирането му

Крими
11:23 - 23 Март 2023
1406
Висш магистрат осъди прокуратурата за 160 000 лв. заради орязано обезщетение

Бившият върховен прокурор Боян Тошев осъди прокуратурата да му плати близо 160 000 лв. обезщетение за пенсионирането му (главница и лихва), а не само две заплати и половина, колкото му определили. Решението е на Софийския градски съд (СГС) и не е окончателно, съобщава правният сайт lex.bg.

Боян Тошев е започнал работа в съдебната система през 1982 г. като прокурор в Ивайловград. Три години по-късно става зам.-шеф на Софийската районна прокуратура. В края на ноември 1987 г. е повишен първо във Военно-окръжната прокуратура в столицата и после във Военно-апелативната прокуратура. От 1 февруари 2000 г. е във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и се пенсионира като върховен обвинител на 3 декември 2019 г.

Според чл. 225, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) при освобождаване от длъжност магистратите с повече от 10 години стаж на такава длъжност имат право на парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат в съдебната власт, но не повече от 20.

Към момента на пенсионирането си Тошев е имал 37 години, пет месеца и три дни стаж в съдебната система, т.е. очаквал е да получи 20 заплати обезщетение или сумата от 139 800 лв.

Счетоводството на прокуратурата обаче изчислило, че на него му се дължат само две заплати и половина или 18 117,90 лева. Според държавното обвинение това е така, защото през 2000 г., напускайки военната прокуратура, Тошев е получил обезщетение от 20 098,39 лв. за освобождаването му от кадрова военна служба, на основание чл. 237, ал. 1 от отменения закон за отбраната. Според въпросната разпоредба: „Кадровите военнослужещи при освобождаване от кадрова военна служба получават еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20, умножени по 1,45“. Заради това от прокуратурата са пресметнали, че на него му се дължат две заплати и половина, което е разликата до максималния размер на обезщетението от 20 брутни месечни възнаграждения.

Боян Тошев се обръща към съда като настоява да получи 20 заплати от прокуратурата, т.е. 139 800 лева обезщетение. При евентуалност той иска СГС да му присъди 10,4 заплати – 72 711,60 лв., защото според него счетоводството на прокуратурата неправилно е изчислило, че получената сума за освобождаването от кадрова военна служба се равнява на 17,5 заплати, а не на 9,6, както той е сметнал.

В отговор на исковете на Боян Тошев, от прокуратурата са посочили, че обезщетението по закона за отбраната му е изплатено, защото е бил обвинител, независимо че е бил военнослужещ. Затова са настояли, че то трябва да бъде приспаднато от парите за пенсионирането.

В решението си СГС посочва, че всъщност спорният въпрос от една страна е дали сумата, получена при освобождаването на Тошев като военен прокурор трябва да бъде приспадната от размера на обезщетението за пенсиониране, а от друга – в качеството на военен или на магистрат е получил парите по закона за отбраната.